Καθαρά Δευτέρα με φρέσκο «πράμα», Ελληνικό…

Κατεψυγμένα καλαμάρια που αποψύχονται για να διατεθούν ως φρέσκα, χταπόδια από τρίτες χώρες που βαφτίζονται ελληνικά, θράψαλα αγνώστου προελεύσεως και μισοκατεψυγμένα που προορίζονται να πωληθούν ως νωπά και ελληνικά… Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, οι αρμόδιες αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν δεκάδες τόνους ακατάλληλων θαλασσινών.

Μόνο στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά δέσμευσαν πέρυσι μέσα σε δύο μέρες (16 και 17 Φεβρουαρίου) 8,6 τόνους ακατάλληλων θαλασσινών.

Ψάρια και θαλασσινά που θα καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες εν όψει Καθαράς Δευτέρας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα που με το παραμικρό αλλοιώνονται. Όπως εξηγεί η παθολόγος κ. Βασιλική Σιατερλή, ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αναπτυχθούν στα θαλασσινά μεγάλες αποικίες σαλμονέλας- γεγονός που μπορεί να συμβεί όταν λ.χ. καταψύχονται και μετά αποψύχονται και παραμένουν έτσι επί πολλές ώρες έως ότου πουληθούν ή καταναλωθούν.


Η απόψυξη

Εξίσου επικίνδυνο είναι να παγώνουν και να ξεπαγώνουν τα θαλασσινά περισσότερες από μία φορά. «Όταν είναι κατεψυγμένα, το ασφαλέστερο είναι να γίνει μία φορά απόψυξη και μάλιστα στο ψυγείο» λέει ο κ. Λευτέρης Δροσινός, επίκουρος καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Εάν οι νοικοκυρές τα αφήσουν μία νύχτα στη συντήρηση, τότε το επόμενο πρωί θα είναι έτοιμα για μαγείρεμα».
Η κατανάλωση ωμών θαλασσινών με σαλμονέλα προκαλεί δηλητηρίαση, η οποία είναι επικίνδυνη για ορισμένες κυρίως ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Η σαλμονέλωση, όπως λέγεται, προκαλεί γαστρεντερίτιδα (έμετος, διάρροια) και πυρετό (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 40 βαθμούς), ενώ ο κίνδυνος είναι να προκληθεί αφυδάτωση.


Οι διακοπές ρεύματος

Στην ερώτηση εάν και κατά πόσον μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των προϊόντων οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος των ημερών, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
απο ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

Σχολιάστε